søndag 17. mai 2015

Gratulerer med dagen kjære Norge



Hvorfor feirer vi egentlig 17.mai? Hvordan forklarer man dette til en treåring? Norges bursdag har hun blitt fortalt i barnehagen.
Hvem er Norge? Når kommer han?

Skjønner godt at eldstejenta syns det er vanskelig å forstå at Norge ikke er en person, men ett land. For hva er egentlig ett land?

En ting har hun fortstått. På 17.mai kan man spise is, masse is! Se på barn gå i tog og kjøpe ballong, men det er bare på 17.mai.

I år har vi gjentatt suksessen fra i fjor med å feire nasjonaldagen sammen med barnas oldemor i hennes hjemby Skien. Vi har gjort det til en helgetur og tatt inn på Thon Hotel Høyers som ligger rett ved Rådhusplassen i Skien.

Dagen starter med smell fra kanoner, og ikke hvem som helst sine. Kaptein Sabeltann er her! roper eldstejenta, hun har ingen tiltro til min forklaring om at det er salutt for Norges bursdag.

To voksne og to barn i bunad til kl 0800 kan lett by på utfordringer, men storesøster har gledet seg stort til denne dagen og er inneforstått med at for å få tilgang til godene 17.mai innehar, må man pynte seg. Til normalen er vår eldste på tre en liten villkatt, men i dag får jeg til og med lurt på en hårstrikk, men der går grensen. Hårspenne kommer ikke på tale! Selv ikke på 17.mai. Jeg gir meg, hårstrikk er bedre enn ingenting. Resten av påkledningen går svært fint, minstejenta er noe irritert på kjolen som hindrer henne i krabbingen men godtar det etter litt knurring.

Barnas oldemor har fast plass under barnetoget, selv med sine 92 år og vårt nærvær endres ikke dette. Det jeg selv liker med å feire denne dagen i Skien er lengden på barnetoget. Det er svært langt, men så har det også ett godt antall korps. Kombinasjonen er svært god. Barnetog har vi hatt i Norge siden slutten av 1800- tallet, men det somoverrasker meg her i Skien er hvor mange ungdoms- og videregåendeskole elever som går i tog i forhold til hvordan det var da jeg var ung, hvor det var småflaut å skulle delta. Flott at dette har endret seg!


Etter barnetoget er det viktig å få dekket noen av behovene som melder seg på en dag som denne, is og ballong! Sentrum av Skien består av en mengde tomme butikklokaler og er nærmest dødt, men ikke på 17.mai! Da yrer det av folkeliv og ballongselgere fins det på nesten vært eneste gatehjørne. Jeg er derimot litt kritisk til å kjøpe ballonger av hvem som helst. Kvaliteten er nok lik, men det er hva pengene går til jeg er kritisk til. Dessverre finner jeg ingen av selgerene fra ungdomsskoleklassen som samler inn penger til skoletur, så det blir en tilfeldig en på hjørnet.


Middag, god drikke, nok en is og popcorn blir fortært. Både små og store begynner å bli fornøyd, men før vi kan sette nesa hjemover må vi få med oss borgertoget. Her er nok en ting som overrasker meg i Skien, antall deltagere i dette toget, overveldende!

Hva kommer borgertoget av? Jeg har nok engang googlet litt:
Borgertog, tog av voksne om ettermiddagen 17. mai; også om demonstrasjonstog av borgere for å vise folkets ønsker eller krav, feire minnet om noe eller hylle en person for hans verk. Mange steder er uttrykket nå avløst av folketogBorgertog. (2009, 14. februar). I Store norske leksikon. Hentet 17. mai 2015 fra https://snl.no/borgertog.

Dagens borgertog består i store deler av medlemmer fra ulike idrettsforeninger rundt i distriktet,  det nærmeste vi kommer demonstrasjonstog er gruppen fra Besteforeldrenes klimaaksjon, bortsett fra disse er resten mer ett folketog etter definisjonen over.

Da er tiden kommet for å forlate barnas oldemor og avslutte en flott weekend. Før vi rekker å kjøre ut av Skien kommune har begge våre to søte små. sovnet. Mettet på god mat og masse inntrykk.

Etter en times kjøring bråkvåkner eldstejenta og gråtkvalt utbryter hun: en seigmann til... Forfjamset over den komiske kommentaren finner far frem en seigmann til og sender bakover i bilen. Eldstejenta mumser den i seg, titter ut av vinduet og vips, der sovnet hun...

Det er bare på 17 mai...

Ha en fortsatt fin kveld!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar