lørdag 4. april 2015

Påskeharen og påskeegg

Påsken har kommet, fjellet er inntatt, skiene er smurt, men hvor er påskeegget?
 Vår eldste frøken er i overkant interessert i sjørøvere. 
Og da passet det særdeles godt at familien eller "påskeharene" hadde lagt igjen ett ekte påskeskattekart!!

Med noe hjelp underveis og litt frykt for hva som ventet henne bak siste dør ble skatten funnet og sjørøverfrøkna storfornøyd!

Påskeharen og konseptet med å lete etter påskeegg ble faktisk ikke vanlig i Norge før på 1990-tallet, det kommer opprinnelig fra gammel keltisk eller tysk folketro og ble allerede nevnt på 1700- tallet. I Amerika har påskeharen endret seg til en kanin og har blitt ganske så stort.
I forbindelse med min forundring over påskeegg tradisjonen og hvorfor haren i det hele tatt legger egg, kom jeg over en artikkel i aktiv Oslo som viser til en historie fra gammelt av: 

Hvorfor påskeharen legger egg

Det var en gang for lenge siden at det levde en liten fugl som het Lepus, det var en nokså lykkelig fugl, men ikke helt. For i den samme skogen var det en jeger, den fryktelige Orion, og han hadde sverget at han skulle utrydde alle verdens dyrearter. Særlig var han skummel for fugler. Lille Lepus gikk til vårens gudinne, Ostera (som også er den gudinnen som har gitt påsken sitt engelske navnet – Easter). Lepus bad om å få slippe å være fugl. Det slapp hun, hun ble gjort om til en hare.

Dette var Lepus fornøyd med, hun løp rundt på harevis og gjorde hareting, men hun savnet det å legge egg. Igjen gikk Lepus til vårens gudinne. Nok en gang ble hun bønnhørt, en gang om året, om våren, nærmere bestemt i påsken skulle hun få legge egg. Det hører også med til historien at haren Lepus, påskeharen, til slutt fikk overlistet den grusomme Orion.

Nå som hun var blitt hare, sprang hun i veien for ham og forvirret hundene hans og gjorde jakten vanskelig for Orion. Til slutt allierte hun seg med en skorpion. Orion fryktet med rette skorpionen, som ble hans bane.


Heldigvis har ikke storesøster forundret seg over dette fenomenet ennå, påskeharen er godtatt og vi får leve videre på dette litt til.

 Fortsatt god påske😄🐣

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar